Minden összejött ezzel a nyamvadt káposztás lángossal: a reszelő nem volt jó, az élesztő lejárt, a liszt kevés lett... De már annyira régen kinéztem ezt a receptet, és olyan marhára akartam lángost sütni - nem tudom, miért, hátha előbb nyár lesz, vagy ilyesmi. Szóval megsütöttem, nagy hiszti közepette.
Pedig nem egy nagy történet. Végy 50 dkg káposztát. Reszeld le. Mit írnak? "A káposztareszelőn." Haha, az mégis melyik?! Nekiálltam a kislyukún, a sajtreszelőn. Nem volt nyerő: szálaira bomlott, és elakadt benne még a nagykonyhagép hiperszuper darálója is, merthogy ugye én aztán neki nem állok kézzel reszelgetni. Cseréltem a kicsit nagyobb lyukúra:
Ezzel sikerült ledarálni:
Majdan besózzuk, és állni hagyjuk félórát.
Addig összekeverünk 3dkg élesztőt 2 evőkanál liszttel (én 5dkg-ot használtam), felöntjük 2dl langyos vízzel, és letakarva meleg helyre tesszük futni, 30 percre.
Háááááááát.... Feöntöttem vízzel, és arra gondoltam: ebből soha, de soha nem lesz normális felfutott élesztő, pláne hogy 3 napja le is járt. Tévedtem.
A káposztát, míg élesztő után futkostam, egy órát hagytam állni egyébként. Lényeg, hogy utána kicsavarjuk belőle a vizet, amit engedett, és két evőkanál olajon pirítjuk. "Amíg elveszíti zöld színét." Már elnézést, de ez eredetileg is sárga volt.
Mindenesetre addig pirítottam, amíg itt-ott barna nem lett.
Megszórtam őrölt feketeborssal, és hagytam kihűlni.
Ha kihűlt, összekeverjük ezeket a dolgokat: 50dkg liszt, egy csapott evőkanál só, a kovász és a káposzta. És még egy deci víz. És dagasszuk.
Az enyém azért ilyen barna, mert az 50-ből 30dkg teljes kiőrlésű liszt került bele, hogy tökegészségesek legyünk, és ne menjen fel a cukrunk, na és a fehérlisztből összevissza 20 deka volt otthon, meg egy pici.
Egy óra alatt megkelt. Nem óriásira, de azért kétszer akkora lett, mint volt.
Úgy néz ki, mint valami rozscipó. :)
Kinyújtjuk, jó ragacsos, úgyhogy liszt kelleni fog hozzá bőven, kb egy centi vastagra, és kb tíz centi átmérőjű korongokat vagdosunk ki belőle.
A kis tálka volt a kivágóeszköz.
12 db lesz összesen.
Majdan még 30 percig hagyjuk őket ébredezni. Még dagibbak lesznek. Én kettőt azonnal kisütöttem, mert farkaséhes voltam, a többi még másfél órát kelt a deszkán, mert el kellett mennem otthonról.
Forró olajba tesszük, és pár perc alatt megsülnek. Ez a méret azért tuti, mert max 2db fér a lábosba. Úgyhogy szaggathatjuk kisebbekre is.
Egyébként még vizes kézzel ki kéne húzogatni, vagy szét, mint egy rendes lángost. Hát, nekem elszakadt. Pihentetés előtt is, után is. Úgyhogy nem húzogattam őket semerre.
Íme, az első darab. Odaégett. És gonosz is lett:
Az a jó a teljes kiőrlésűben, hogy az embernek gőze nincs, mikor van kész.
Belülről amúgy ilyen:
A többit már nem égettem oda, ahogy sötétedni kezdtek, megfordítottam, majd kivettem őket.
Tejföllel és sajttal tökéletes volt. Még a végén újra megcsinálom... Majd egyszer...
Jó étvágyat! :)