Ennél a szegény apple charlotte-nál mindent elrontottam. Nagyon rendes tőle, hogy finom lett...
Egy pár apple charlotte receptet végigolvastam, és kiválasztottam a legegyszerűbbnek tűnőt... és még ezt is sikerült majdnem teljesen elszúrnom.
Kenyér, almával. Ősi "recept". Ha még nem etted, próbáld ki.
Nnah, kell hozzá
450gr alma
kb 6 szelet kenyér
1 ek cukor
110gr vaj
1 tojássárgája.
Kiválasztottam néhány almát, méricskélés nélkül. (Gőzöm sincs, milyen almák, csak a Starking-et ismerem fel.)
Meghámoztam, össze-vissza felvágtam (lefaragtam a csutkáról), és beletettem egy lábosba. Rá az evőkanál cukor, és 25gr vaj. Melegíteni kezdtem, majd eszembe jutott, hogy kellett volna engedni rá egy kis vizet. Úgyhogy leöntöttem egy deci vízzel.
Fővögetett, kevergettem,
azután mikor megpuhultak, leturmixoltam:
Eddig minden szupertuti volt.
Ezek után mikrózgattam a többi vajat, és a héj nélküli kenyérszeleteket beletunkoltam, mintha bundáskenyér lenne belőlük. Jó sok vajat beszívott persze. Azután kibéleltem vele a legkisebb jénait, nagyméretű szuflétál híján. Merthogy azt írta a recept. Beleöntöttem az almaszószt. Egy kicsi maradt, azt bekanalaztam, és tök egészségesnek éreztem magam.
Azok a sárgás foltok ott a kenyéren, na az a vaj. A recept szerint MINDENHOL legyen vajas.
Végül rátettem a tetejére a maradék 2 szeletet:
Ezek után "tegyünk rá egy nehéz, hőálló edényt". Na bakker. Rányomtam a jénai tetejét, fejjel lefelé.
Rátettem ám egy nehéz kerámiatálat is, csakhogy a szélén akkor sem zárt a fedél körben. Maradt egy centi rés.
Végül, hosszas rápakolászás és lenyomkodás után feladtam. Megfordítottam a tetejét, "jó lesz az úgy".
Tiszta ragacs lett a vajaskenyértől. Vagy vajas kenyértől.
Betettem 200 fokra a sütőbe, rácsra, 30 percre. Azonnal eszembe jutott, hogy az almaszószba bele kellett volna keverni a tojássárgáját is, de már nem szedtem szét.
20 perc elteltével füstszagot éreztem. Ránéztem: a sütőben terjengett a füst. Kisebb pánikba estem, ezért nem fotóztam le. Viszont bent hagyni sem mertem, úgyhogy kivettem:
Az almás-vajas lé kiforrt a jénai tetején, és szépen lecsöpögött a sütő aljára, majd vélhetően meggyulladt. Ugyanis szép lyuk lett a sütő aljában... Mínusz egy négyzetcentiméter zománc... Szóval, tegyetek alá egy tepsit, vagy legalábbis alufóliát. Vagy valóban nehezéket a tetejére.
És ezek után várni kellett volna még vele vagy 6 órát, de persze én kiborítottam:
Lásd az első képet is. Olyan, mint egy jól megtermett zsömle.
És fel is vágtam, azt se' kellett volna.
Szétcsúszik.
Viszont az íze...!
Egy kis vaníliafagyit elviselne, ha már nincs türelmünk, együk meg forrón, úgy menne hozzá.
Nekem baromira ízlett. De ez az 1.0 verzió. Hamarosan megcsinálom még egyszer - tojássárgájával, füstölő sütő nélkül, megvárva, míg kihűl. Megírom majd, milyen lett. :)
Jó étvágyat! :)
UI: Ha úgy vesszük, vacsorának is beillik. Csak alma, vaj és kenyér, na meg egy evőkanál cukor...