Életem első sütije, ami ehetőre sikerült, a "lusta asszony túrós sütije" volt. Majd felrakom.
Az volt az, amikor a szélesebb család tagjai mind megkérdezték: Ezt tényleg TE csináltad???
Azután elismételték a kérdést lassan, tagoltan, hátha nem értettem.
Szóval a morzsasüti előnyei, hogy nem kell gyúrni-dagasztani-kelesztgetni-elcseszni vele egy fél délelőttöt, és mégis mindenki rácuppan. Íme, egy gyümölcsös verzió.
Amerikai a recept, először átszámolgattam, aztán fogtam egy bögrét, és úgy döntöttem, jó lesz az cup mértékegységnek... A tepsi méretét is átszámoltam: 22,5X33cm... Köszi... Egy kábé 25X25-ösben csináltam. Magyarul: kicsit nagyobb, mint egy átlagember nagyarasza. (van ilyen szó egyáltalán???)
Fecni:
Először is, kimérjük a gyümölcsöket. Vettem egy fagyasztott 750gr-os bogyós gyümölcsöt, és kimértem vele 4,5 bögrényit. Majdnem az egész belement. Ebben van ribiszke is, az a kis piros bogyó, na attól lesz savanyú a süti.
Beletettem a tálba a gyümölcsöket, és rászórtam 4 evőkanál cukrot:
Ha nem lenne fagyott, itt nekiültem volna egy kanállal...
Begyújtottam a sütőt, 175 fokra. Hahaha... Eltekertem a rajta lévő 2db gombot 150 és 200 közé, alsó-felső (király, ász) beállításra. Emlékszem, amikor gyufával gyújtogattuk be a sütőt. Ó, de rég volt!
Utána rátettem a nagykonyhagépre a sima keverő eszközt:
És elkezdtem beleszórni az összes többi hozzávalót. Barnacukor nem volt itthon, csak nádcukor, de sima is jó. Ráadásul a nádcukorból 1,5 helyett csak éppenhogy 1 bögrényi. Ettől még a bögrém is kétségbe esett...
"Ááááááááá, mit csinál ez már megint?!"
Ha mindent beleszórtunk, jöhet a szerecsendió. Nekem csak egészben van itthon, és egy iciri-piciri reszelővel szoktam reszelni, ami azért remek, mert alig bírom tartani a reszelőcskét:
És itt ejtettem bele a keverőtálba...
Kevertettem egy kicsit a géppel, ami által majdnem kifolyt a tálból az egész. Pedig a tál 4,6 literes, szóval ehhez a sütihez hívhatunk vendégeket, mert RENGETEG lesz belőle.
Utolsóként következett a vaj. HOGY???? mérjek ki 1,5 bögre vajat? Gondoltam, belekenem a bögrébe... Aztán végül fogtam a 250 grammosat, amiből reggel kicsit fogyasztottunk, és belehajítottam:
Nem, nem keverte el a gép. A szenya!!
Úgyhogy fakanállal leszedegettem a keverőlapátról, és - kissé idegesen - összetörögettem a tálban. A fakanállal.
Stresszlevezetésnek se rossz:
Ezután már hajlandó volt összekeverni:
Úgy néz ki, mint egy reggelire való müzli. Itt már kissé vicsorogva, de mosolyogtam, mert mindjárt kész...
Beleszórtam a tálba kábé a felét:
Rá a gyümölcsöt, amin közben itt-ott megolvadt a cukor:
És rá a zabpelyhes müzliség másik felét:
Ennyi! Betesszük a sütőbe, rácsra, középtájon. A recept szerint 30-40 percig sütjük, ami azt jelenti, hogy pontosan a 35. percben kivettem.
Ahogy belekanalazunk, kenődni kezd. A gyümölcsök összekenik a többit, úgyhogy csak kanállal fussunk neki.
Itt megállapítottam, hogy savanyú. Úgyhogy vagy NE tegyük bele a k.csög ribiszkét, vagy tegyünk bele több cukrot. Éppen nyúltam volna a porcukorért, hogy úgy 1-2 kilót rászórjak, amikor arrajárt a párom, és se' szó, se' beszéd, beleevett.
Aztán felkiáltott: Ez maga a TÖKÉLY!
Azért teszteltem anyósomon is. Neki sem volt savanyú. Úgyhogy lehet, hogy bennem van a hiba...
Egyébként, ultrajó vaníliafagyival lenne. Természetesen nincs itthon. És nekem nincs kedvem elmenni a boltba. Tekintve, hogy másnak sincs, most anélkül esszük. :)
Jó étvágyat!