Miért sörkifli ez? Sörhöz kell enni? Ez olyan, mint a sörkorcsolya... Azt se' értettem soha.
Imádjuk, amúgy.
Először is, 3 dl tejbe belekeverünk egy ek. cukrot, meglangyosítjuk mondjuk a mikróban, beleteszünk 2-3 ek. tejfölt és 5 dkg élesztőt, majd lefedjük. (Én ismét 42 gr-os élesztőt használtam, mindig ilyen van itthon.)
Bazi jól felfut:
Közben összekeverjük a többi hozzávalót:
50 dkg liszt
1 tojás
1 csapott ek. só - legalább ennyi legyen! Különben sótlan lesz, és az szörnyű... Első kézből tudom. :)
1,5dl olaj (vagy vaj, margarin).
Persze a tejes élesztő nélkül semmire nem megyünk:
Hozzáöntjük a tejes keveréket is, és dagasztjuk. Rugalmas tésztát kellene kapnunk - nem kapunk. Beletettem mind a fél kiló lisztet, és még mindig nem állt össze sehogy sem. Viszont a liszt pont elfogyott, és nem volt kedvem másikat bontani - de a tönkölyliszt nyitva volt, úgyhogy abból tettem még bele 10 dekát. Így sem lett jó, még kb. 5 dkg belement. No akkor már elkezdett összeállni, de végül kivettem a tálból, és kicsit gyúrtam rajta. (Nem úsztam meg.)
Íme:
A sütőt melegítettem kb. 5 percig 50 fokra bekapcsolva, azután kikapcsoltam, abba tettem a tésztát a kelesztőtálban. Egy teljes órára.
Belenéztem:
Hűha...
Ez aztán megkelt...
Kivesszük - persze összeesik, és 4 részre vágjuk.
Minden részt kinyújtunk kb fél centi vastagra, és kerekre.
Ugye, milyen kerek? Majdan 8 cikkre vágjuk. Én speciel a pizzavágóval tettem ezt. És jó matekosok kiszámolhatják, hogy 32db kifli lesz. De lehetnek kisebbek is, ez a méret olyan 3 falatnyi.
Szép, egyenletes méretűek lettek. :)
Ráhelyezünk egy darab sajtot - mi a füstöltet szeretjük a legjobban hozzá, de az egyik részébe most trappistát tettem. Az alábbinál JÓVAL nagyobb darab sajtot tegyünk bele, ez így szinte elveszett a kifliben. Pedig valamelyikből még ki is folyt - érthetetlen...
Feltekerjük, lásd első kép.
Megszórhatjuk reszelt sajttal, lenmaggal, szezámmaggal, bármivel. Előtte kenjük meg villával felvert tojással, és sütőpapíron mehetnek a sütőbe.
200 fokon "aranybarnára" sütjük.
Jó étvágyat!
Megjegyzés: ha nincs otthon sok sajt, a belsejét kenjük meg olvasztott vajjal, és csak a tetejére reszeljünk sajtot.