Igen, nem lett valami tuti a feltekerése. De finom, még azt is rá lehet fogni, hogy foszlós. Egy kicsit.
Hozzávalók: 1 bögre tej, 25gr élesztő, 5 bögre finomliszt, 1/2 bögre cukor, 2 tojás, 10dkg vaj/margarin.
The fecni:
Először is, egy bögre langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, és beleszórjuk az élesztőt, majd letakarjuk, hogy felfusson.
Hát ez itt még inkább lustálkodik:
De még néhány perc múlva már erőt vett magán:
Közben "lazán keverjük össze" a többi hozzávalót, kivéve az élesztős tejet és a vajat. Mondtam a dagasztónak, hogy csak lazán. Nekem ne stresszeljen a Nagykonyhagép.
Következett az élesztős tej és a margarin, amit mikróban olvasztottam fel:
És akkor keverte. Vagyis dagasztotta. De ez csak keveredett.
Pont olyan, amilyennek így kép alapján elképzeljük... Úgyhogy az eredetileg 4,5 bögre liszthez még tettem egy kis lisztet.
Itt már kezdett stresszelni a Nagykonyhagép.
Itt meg már én is:
Ez volt a "ez soha az életben nem fog összeállni!!!"-pillanat.
Azt írta a recept még, hogy a végén csapkodjuk a tálhoz, hogy levegősebb legyen a tészta. Teljesen át tudtam érezni ezt a feladatot.
Kitettem a gyúródeszkára, adtam hozzá MÉG LISZTET, így 5 bögrényi biztosan belement, és gyúrtam és csapkodtam. De még hogy. És összeállt!
Helyreállt a lelkibékém, és betettem a sütőbe, amit előzőleg langyosra melegítettem (50 fokra tettem pár percig, majd kikapcsoltam), egy tálban, konyharuhával letakarva, 30 percre. Megkelt. Kitettem a deszkára és hengert alkottam belőle. Elcseszett hengert.
Recept: vágjuk fel 16, vagy 10 részre. Hol ebben a logika? Miért nem 16 vagy 8 (esetleg 4, vagy 24)?
Nekem 11 részre sikerült vágnom. Ebben aztán totálisan zéró a logika. :)
Megsodorgattam őket egyesével, 20-25 centi hosszúakra.
Azután, nos, feltekertem csigába, és a végét belenyomtam a közepébe. Biztosra veszem, hogy ennél mindenki jobban fel tudja tekerni, de nekem így sikerült.
Éééés most jön a trükk. Tegyük őket sütőpapíros tepsire (ja ez még nem a trükk):
Hanem: tegyünk a sütő aljába egy másik tepsit, benne bőven vízzel. Tegyük be középre a briósos tepsit, és MOST kapcsoljuk be a sütőt, alsó-felsőn, 200 fokra.
Várjunk 5 egész percet, majd vegyük ki őket, és kenjük meg villával felvert tojással, majd szórjuk meg cukorral. Így néznek ki ekkor:
Tegyük vissza őket még 10 percre.
10 perc után vegyük ki alulról a vizes tepsit, és süssük őket még elvileg 20 percig, gyakorlatilag én a 16. percben kivettem.
Szépen megnőttek, és szép barnák lettek! És finomak is.
Néhányat lefagyasztottam, majd beszámolok az eredményről.
Íme egy belső kép:
Jó étvágyat! :)