Márpedig főzök!

Márpedig főzök!

Nem annak néz ki... de becsszóra briós :)

2016. március 10. - Márpedigfőzök

img_6327.JPG

Igen, nem lett valami tuti a feltekerése. De finom, még azt is rá lehet fogni, hogy foszlós. Egy kicsit.

Hozzávalók: 1 bögre tej, 25gr élesztő, 5 bögre finomliszt, 1/2 bögre cukor, 2 tojás, 10dkg vaj/margarin.

The fecni:

img_6299.JPG

Először is, egy bögre langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, és beleszórjuk az élesztőt, majd letakarjuk, hogy felfusson.

Hát ez itt még inkább lustálkodik:

img_6301.JPG

De még néhány perc múlva már erőt vett magán:

img_6304.JPG

Közben "lazán keverjük össze" a többi hozzávalót, kivéve az élesztős tejet és a vajat. Mondtam a dagasztónak, hogy csak lazán. Nekem ne stresszeljen a Nagykonyhagép.

img_6300.JPG

Következett az élesztős tej és a margarin, amit mikróban olvasztottam fel:

img_6303.JPG

És akkor keverte. Vagyis dagasztotta. De ez csak keveredett.

img_6305.JPG

Pont olyan, amilyennek így kép alapján elképzeljük... Úgyhogy az eredetileg 4,5 bögre liszthez még tettem egy kis lisztet. 

img_6307.JPGItt már kezdett stresszelni a Nagykonyhagép. 

Itt meg már én is:

img_6306_1.JPG

Ez volt a "ez soha az életben nem fog összeállni!!!"-pillanat.

Azt írta a recept még, hogy a végén csapkodjuk a tálhoz, hogy levegősebb legyen a tészta. Teljesen át tudtam érezni ezt a feladatot. 

Kitettem a gyúródeszkára, adtam hozzá MÉG LISZTET, így 5 bögrényi biztosan belement, és gyúrtam és csapkodtam. De még hogy. És összeállt!

img_6309.JPG

Helyreállt a lelkibékém, és betettem a sütőbe, amit előzőleg langyosra melegítettem (50 fokra tettem pár percig, majd kikapcsoltam), egy tálban, konyharuhával letakarva, 30 percre. Megkelt. Kitettem a deszkára és hengert alkottam belőle. Elcseszett hengert.

img_6311.JPG

Recept: vágjuk fel 16, vagy 10 részre. Hol ebben a logika? Miért nem 16 vagy 8 (esetleg 4, vagy 24)? 

Nekem 11 részre sikerült vágnom. Ebben aztán totálisan zéró a logika. :)

img_6312.JPG

Megsodorgattam őket egyesével, 20-25 centi hosszúakra.

img_6313.JPG

Azután, nos, feltekertem csigába, és a végét belenyomtam a közepébe. Biztosra veszem, hogy ennél mindenki jobban fel tudja tekerni, de nekem így sikerült.

img_6316.JPG

img_6317.JPG

img_6315.JPG

Éééés most jön a trükk. Tegyük őket sütőpapíros tepsire (ja ez még nem a trükk):

img_6320.JPG

Hanem: tegyünk a sütő aljába egy másik tepsit, benne bőven vízzel. Tegyük be középre a briósos tepsit, és MOST kapcsoljuk be a sütőt, alsó-felsőn, 200 fokra.

Várjunk 5 egész percet, majd vegyük ki őket, és kenjük meg villával felvert tojással, majd szórjuk meg cukorral. Így néznek ki ekkor:

img_6321.JPG

Tegyük vissza őket még 10 percre. 

10 perc után vegyük ki alulról a vizes tepsit, és süssük őket még elvileg 20 percig, gyakorlatilag én a 16. percben kivettem.

img_6324.JPG

Szépen megnőttek, és szép barnák lettek! És finomak is.

Néhányat lefagyasztottam, majd beszámolok az eredményről.

Íme egy belső kép:

img_6331.JPG

Jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://marpedigfozok.blog.hu/api/trackback/id/tr988464032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása