Márpedig főzök!

Márpedig főzök!

Elfelejtettem búzadarát venni...

Tejberizs.

2016. március 02. - Márpedigfőzök

img_6022.JPG

 

Valóban elfelejtettem búzadarát venni, pedig a tejbegríz, a világ legdedósabb étele, nagyon megy nálunk. Én kb. 10 éves koromig azon éltem. De lehet, hogy 14. 16?... 

A nyomorult tejberizs viszont sosem sikerül, mindig kicsit kemény marad a rizs. DE most megtaláltam a jó receptet!!

Hozzávalók, duplázva, mi négyen megettük majdnem az egészet:

30dkg kerekszemű rizs

4dl víz

10dkg margarin

1liter tej

6ek cukor

1cs vaníliás cukor.

A szemproblémánál rögtön elakadtam, mert csak hosszúszemű rizs volt itthon. 

Van továbbá egy picike mérlegem, de egyébként ezt a csőrös kancsót szoktam használni, rajta van a térfogat, és a cukor meg a liszt súlya:

fullsizerender_1_1.jpg

Nos, a 30dkg rizs az pontosan 4dl. A képen azért nem pont annyi, mert nem teljesen egyenesen áll a mérőkancsó, de amikor letettem a vízszintes pultra, pont annyi volt. Persze, ha egy picit kevesebb, az sem lényeges, 28dkg rizzsel is pont jó lesz.

Beleöntöttem egy jó magas lábosba, rá pedig a 4dl vizet, és feltettem nagylángra:

img_6006.JPG

Kb. 10 perc múlva beszívta az összes vizet:

img_6010.JPG

Ekkor lemértem a 10dkg margarint, és darabokra vágva beledobáltam:

img_6009.JPG

img_6013.JPG

És gondoltam, megvárom amíg felolvad. Na nem, azonnal elkezdett leragadni az egész, úgyhogy gyorsan beleöntöttem a tejet, és kevergettem:

img_6015.JPG

Úgy néz ki, mint a madártej. Beletettem még 4 púpozott evőkanál cukrot, de ez a végén megkóstolva kevésnek bizonyult, úgyhogy tegyünk bele nyugodtan hatot, és egy csomag vaníliáscukrot. Lefedtem, és hagytam buborékolni. 

Pontosan 10 perc múlva kifutott. Így levonhatjuk a tanulságot, hogy 8 deci tejjel is finom lesz. És a tűzhelyet sem kell már átfesteni fehérről sárgára.

Legkisebb lángra vettem, kicsit nyitva hagyott fedővel főtt tovább, még 20 percet.

img_6018.JPG

Aztán elzártam, és el is készült. :) 

img_6019.JPG

Megpuhult a rizs, és bármibe lefogadtam volna, hogy mindenki kakaóporral fogja enni. Én azzal ettem, pontosan addig, najó, egy kicsit tovább, amíg már rá se' bírtam nézni.

img_6021.JPG

De azért csináltam egy extra verziót is. Fagyasztott málnát tettem rá, és meglocsoltam málnaszörppel.

Íme:

img_6022.JPG

Úgysem fogja senki megenni így, gondoltam én. Végül is tényleg senki, csak a rajtam kívüli családtagok mindegyike. Legalább nekem megmaradt az összes kakaópor. :)

Egyéb: A vége felé lehet kóstolgatni, és szabályozni a cukor/egyéb édesítő mennyiségét.

Friss gyümölccsel biztosan még finomabb.

Elronthatatlan. Csak arra kell figyelni, hogy ne ragadjon le, miután beszívta a vizet - utána pedig ne fusson ki, mert sikálhatjuk a tűzhelyet. 

Jó étvágyat! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://marpedigfozok.blog.hu/api/trackback/id/tr388435086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása