Én nem értem, hogy lehet, de akármilyen kevés krumplipürét csinálok, mindig marad. MINDIG! (Lehet, hogy nem finom?...)
Most is maradt 2 adag, kábé. Négy szem krumpli, mondjuk, meg a sallang.
Nem is néz ki túl vonzón, ezt senki nem fogja már megenni. Lehetne belőle krokettet csinálni, például. Meg valami burgonyagombóc receptet is láttam. De végül a pogácsának álltam neki.
Ez ilyen ad-hoc recept. Beletettem 2dl tejben kis cukorral felfuttatott kb. 25gr élesztőt, egy tojást, legalább 3 teáskanál sót, és majdnem egy kg lisztet.
A Nagykonyhagép pedig hősiesen dagasztotta. Ilyen szép lett:
Betettem a langyos sütőbe kelni:
Aztán rájöttem, hogy sajtot is tennék rá és/vagy bele, és el kellett mennem sajtért. Úgyhogy egy jó órát kelt.
Megkelt, hurrá, de baromi ragacsos volt a tészta. Negyedórán át csak dörzsöltem le a kezemről, miután kiimádkoztam végre a tálból.
Meg is kóstoltam, így nyersen, és még mindig sótlan volt, úgyhogy még kapott sót. (Csak a nyers tojás, ami gond lehet benne. Bár én még emlékszem a cukorral kikevert tojássárgájára... Mmm...)
Végül csak összeállt.
Úgy néz ki, mintha cipó lenne belőle.
Kinyújtottam, ujjnyi vastagra. Valóban. Azután az egyik felére szórtam reszelt trappistát:
Ráhajtottam a másik felét, kinyújtottam, és ismét kapott sajtot:
Végül szép háromszög lett:
Azok ott a krumplidarabok benne.
Kiszaggattam a közepes kerek formával.
Egy tepsit kikentem margarinnal:
És belepakoltam őket. Megkentem villával felvert tojással, amit megsóztam. Mármint a tojást, nem a villát.
És raktam a tetejükre is egy kevés sajtot. Egy centi hely van közöttük - nőnek, de inkább felfelé, és nem sokat.
Annyira kupis a konyhám, hogy már csak a széken jutott hely a tepsinek...
Majdan betettem őket, először 200 fokra, 10 percig, utána 175 fokra, elvileg ez még 10 perc lett volna, de 17 lett:
És most megmutatom, milyenek lesznek, ha végig 200 fokon vannak, olyan 25 percig:
Ugye, hogy sokkal szebbek???
Alulról a második sorban, a legbaloldalabbi (ilyen szó tuti nincs), az nem lapos volt, hanem eredetileg egy golyó. Az nem nőtt igazán, hanem inkább kicsit elterült. Integrálódott. :)
Mi beletunkoltuk egy kis natúrjoghurtba - konkrétan ez lett a vacsora, mert nem bírtuk abbahagyni.
UI: Elnézést a nem egzakt receptért. Tulajdonképpen addig tegyünk hozzá lisztet, amíg már fel tudjuk emelni anélkül, hogy nyúlna, és ragaszkodna a táljához. Avagy a gyúródeszkához.
Egyéb: A sóra nagyon kell figyelni. Részemről egy sótlan pogácsa az ehetetlen kategória. És ebből két tepsi lett...
Jó étvágyat! :)