Hát erre nagyon kíváncsi voltam, mivel még soha nem csináltam habkarikát. Azt a borzalmat, amit régen a Karácsonyfára tettünk. Vagy még ma is, de én már ránézni sem bírok.
Viszont kíváncsi voltam, ez-e a receptje. Éssss igen. :)
Nagyon kevés vele a munka, de akkor álljunk neki, ha van mit csinálnunk otthon. Ugyanis 2 órán át kell sütni.
2 tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjünk el felverni. "Mikor már kicsit habos", tegyünk hozzá apránként 7dkg cukor és 7dkg porcukor keverékét.
Szerintem, ez már egy kicsit habos:
Nem tudom, mit jelent az apránként, úgyhogy ezt választottam apránkéntnak:
Majdan, írja a recept, verjük legalább öt percig, míg fényes nem lesz. Nos, mire beleadagoltam a cukrot, eltelt 15 perc. Olyan fényes lett... na jó, ezt nem írom ide Salamonról. :)
És egybe is állt. Ez itt nem mozgókép, hanem valóban nem csöppen le.
A következő lépés, hogy sütőpapírra "készítsünk 18cm átmérőjű, fél centi vastag korongokat". Hahaha.
A 18 centi, az pont az, amiből nem fér el 4 egy nagytepsire. Úgyhogy két tepsi kell.
Azzal a lapos fakanállal kenegettem a papírra. Amúgy, így utólag, bőven elég lett volna egy tepsi. Maximum vastagabbak lettek volna, mint fél centi... A pohár azért van ott, hogy a sütőpapír nyugton maradjon, amíg kenem.
Végül betesszük a sütőbe 110 fokra, légkeverésre, 2 órára. Ha nincs légkeverésünk, hagyjuk nyitva a sütőajtót 2 centire, javasolják az okosok.
Úgy félidőben melegítsünk össze 150gr étcsokit 1,5 dl tejszínnel. Én 2dl-be tettem 60gr étcsokit, meg egy nagy csokinyúl felét. Ezeket találtam a szekrényben.
Nem lett túl szép.
Azt írják, ha kihűlt, verjük fel. Hát, én ezt verhettem. A nagykonyhagép is verhette. Akár egy bokszbajnok is verhette volna, ebből nem lett hab. Pedig véletlenül vagy 30%-os volt a tejszín.
Végül a 2 óra elteltével, kivettem a korongokat. Könnyű velük bánni, nem törnek (még), nem ragad rájuk a sütőpapír.
Most pedig össze kéne ragasztanom őket a csokis tejszínnel - hát azzal ugyan nem, mert folyik, és meg kéne szórnom pirított mogyoróval - ami nincs itthon.
Azért egymásra pakoltam őket, és le is öntöttem.
Íme, a végeredmény:
Gyönyörű, gusztusos, és az étcsoki remekül megy a baziédes habkoronghoz.
Az nagy baja, hogy nem lett a tejszínből hab. Úgy, véleményem szerint, még jobb lenne.
És TÖRIK. Megpróbáltam elvágni, nem-nem: hasad. Úgyhogy ötleteket várok, hogy kéne megenni...