Amikor semmi kedvem hússal szórakozni, levest főzögetni, és egy percem nincs sütit sütni... Akkor érkezik az öntött karfiol. 4-ből 3-an megesszük, ez már valami.
Fogunk 1kg karfiolt, szétszedjük legalább nagyjából, megmossuk, és feltesszük főni sós vízben. Az én karfiolom gigantikus volt, majdnem 2kg, úgyhogy kábéra leszedtem a 3/4-ét.
Legalább félórát fő. Villával piszkálgassuk, szurkáljuk, ha puha, akkor jó.
Közben 5dkg vajon (szóval kb. 3 evőkanálnyin) pirítsunk meg 20dkg zsemlemorzsát. Amikor hirtelen színt vált az alsó része, akkor már jó, a következő másodpercben odaég.
Ezután keverjük össze a következőket egy tálban, kis habverővel:
1 nagy pohár natúr joghurt, 1 kis pohár tejföl, 3 tojás, két csipet só és egy kevés őrölt szerecsendió.
Vajazzunk ki egy nagyobb és mélyebb típusú tepsit, és tegyük rá a megfőtt karfiolt. Mivel én elég nagy darabokban főztem meg, mikor kivettem őket a vízből, kissé összetörtem, hogy jobban kitöltse a tepsit. Ez legalább 45X25 centis.
Én megsóztam itt a karfiolt, biztos, ami biztos. Csak úgy nagyjából "meghintettem".
Szórjuk meg a zsemlemorzsával:
Majd öntsük rá szépen lassan a tejfölös keveréket (bármit csinálunk, nem fogja elfedni, úgyhogy megpróbálhatjuk kisebb tepsiben is):
Majdan reszeljünk rá sajtot, én trappistát reszeltem, méghozzá a nagylyukú reszelőn, mondván úgyis megpirul:
Maga a tökély, 200 fokra betoljuk a sütőbe, és 25 perc múlva kivesszük. Esetleg maradhat még, ha rendesen meg akarjuk pirítani a sajtot rajta. 30 perc után:
Jó étvágyat! :)