Szegény kelkáposzta-főzeléket alig esszük.
Nade ma a párom elment almáért meg körtéért. És hazaállított ezzel:
Próbáltam bólogatni, meg minden, de leginkább a WTF?? jutott eszembe.
Kelkáposzta! Csinálj főzeléket! - mondta ő. Ja, jó.
A nagy előnye, hogy nagyon olcsó, és tíz perc a munka vele. Elvileg. Nekem huszonöt.
Először leszedtem a külső héjait, vagy mije van ennek. Azok úgyis nagyon koszosak.
Azután gondoltam, hogy levágom a torzsáját (az sem tuti, hogy van neki), és akkor majd jól szétesik leveleire.
Na nem, ez nem esik szét. Egyesével kell letépkedni és megmosni a leveleit. Nagyon utálatos!! Kábé a felénél meguntam, de nem is kellett az egész, mert így is rengeteg lett. Utána elkezdtem összevágni.
Szépen összevágtam egyet...
... majd egy csomót egyszerre, hogy ne tartson az idők végezetéig:
Beletettem mindet egy lábosba. A képen látható lábos 4 literes, és majdnem tele lett a FÉL kelkáposztával.
Ezután következik a krumpli. Felnőttenként 2, gyerekenként 1 szem krumplival szoktam számolni, ha sok benne a hiba (=nekem nem tetsző rész), akkor még egyet beleteszek. Például itt egy felnőtt mennyiség:
Meghámoztam, megmostam, összevágtam, nem túl kicsi kockákra, és betettem a káposzta mellé. Utána feltöltöttem vízzel, amíg ellepte. Tök jó volt: egy kézzel nem bírtam tartani a lábost, ha két kézzel fogtam, nem tudtam kinyitni a csapot, a vízfeltöltős kanna meg koszos...
Mindegy, felraktam, alágyújtottam, megsóztam, tettem bele egy teáskanál ételízesítőt, lefedtem, és miután felforrt, otthagytam. Húsz percig elvan ez nélkülem is.
Tévedtem. Ez valami fitness káposzta lehetett, mert futni kezdett.
Menjél vissza a lábosba, de sürgősen!!!
Így zubogott. Visszább vettem a lángot.
Húsz perc elteltével megkóstoltam, totál sótlan volt, úgyhogy utánasóztam.
Na és akkor, csináljuk meg a rántást! Mi a csomómentes ellentéte? A rántás!
Egy evőkanál kókuszzsírra tettem két evőkanál lisztet:
Őrült kevergetésbe kezdtem. Az égvilágon semmi nem történt.
További tíz perc után még mindig nem történt semmi.
Szépen buborékol, szép világossárga, és? Most mi van???
Mindegy, beletettem egy gerezd fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Ez a művelet 2,5 másodpercet vett igénybe. Mit csinált a rántás? Azonnal odakapott.
Kétszer megkevertem fokhagymástul, és beleöntöttem a káposztás-krumplis lébe. Profi módon kevergettem legalább három percig.
De valahogy gyanús volt. Miért ilyen a színe? Mi nem stimmel??? Aki megmondja, azé a pirospont...
Aztán rájöttem.
A rántásba bele kellett volna tenni egy teáskanál pirospaprikát is.
Hát, jobb későn, mint soha.
Elkevertem. És íme!
Jó étvágyat!
Egyéb: Még egyszer utána kellett sóznom. A krumpli nagyon sok sót "felvett".
Nagyon olcsó étel. A hozzávalók összessége: egy kis fej kelkáposzta, fejenként 2 (közepes) szem krumpli, olaj/zsír, liszt, egy gerezd fokhagyma, ételízesítő, só.
Valamilyen feltétet illik csinálni hozzá, mi virslivel ettük, mert mindenki olyan éhes volt már, hogy nem volt idő húst sütögetni hozzá. És kenyérrel az igazi.
Az egyik gyerek a krumplit eszi ki belőle, a másik a káposztát, apa meg amit meghagytak. :)